Om værket

En dag uden sol er en samling af ti fabulerende noveller. Vi kommer vidt omkring i fortid og fremtid fra Berlin og til stjernerne. Fælles for novellerne er en kredsen om væsentlige temaer som identitet, kulturmøder og mystik.

 

Herunder kan du læse en kort beskrivelse af de enkelte noveller.

Isabella: denne historie bliver fortalt fra den anden side af graven. Hovedpersonen er en ung mand af jævn byrd, der har forelsket sig i en adelig kvinde. Den unge mand myrdes af kvindens brødre, men hun opdager mordet, graver hans hoved op og skjuler det i en blomsterkrukke i sit værelse. Fortællingen stammer oprindeligt fra Boccacio’s Decameron, og har inspireret mange forfattere og digtere gennem tiden. Dette er en slags opdatering.

Kvinden og Tørklædet: en tyrkisk kvinde forelsker sig i en skandinavisk mand, men der findes ikke et i den moderne verden, hvor de kan få lov at have deres kærlighed i fred. Derfor tager de på en tidsrejse igennem de store epoker i vestlig og islamisk historie for at søge efter et rum med større tolerance. –En kommentar til den evigt aktuelle integrationsdebat.

Manden og Maskerne: En kriminalhistorie på vrangen. Hovedpersonen sætter sig for at planlægge det perfekte mord –ikke fordi han vil udføre det, han gør det alene for kunstens skyld! Virkeligheden har det imidlertid med at efterligne kunsten, og historien vokser ud af hans hænder. Et slags udkast til hvordan Arthur Conan Doyle’s historier kunne have været, hvis det var Oscar Wilde, der havde skrevet dem.

Vraggods: en aldrende mand lever alene i et hus ved havet. Han har isoleret sig fuldstændig fra omverdnen, for at skjule sig fra gammel sorg. Men en dag dukker det afhuggede hoved af en bronzestatue op i brændingen. Denne historie er baseret på H.C. Andersen Lille Havfrue, men hovedpersonen er baseret på den mand, der huggede hovedet af den! En generobring af Andersens historie fra Jørgen Nash. Fortælling i tid og rum: Hovedpersonen kommer til at nyse så hårdt at hans sjæl bliver adskildt fra hans krop. En munter kommentar til den filosofiske debat om sjæl overfor legme.

Rejse i tid og rum: gennem galakserne og verdenshistorien med og uden krop. 

Schöneberg, min elskede: En kærlighedshistorie der foregår i Berlin. Fortælleren møder en kvinde, der synes at være lige så flygtig som røg. Handler om hvor vigtig fantasien er for kærligheden.

Uviljens Triumf: To rivaler mødes til en filosofisk debat om den frie vilje. Det kommer til et korporligt slagsmål mellem to ellers højt estimerede intellektuelle proffesorer. Udfaldet af debatten sætter hver af dem i tvivl om deres oprindelige position.

Eksil: En længere historie der forgår i det gamle Rom efter republikkens fald. En ramme historie med fire frit opfundne myter inden i sig. Handler om tyrrani overfor frihed, og moral overfor egoisme, hvilket giver den mange paraleller til vor egen tid.

Mennesket og Stjernerne: Mennesket rejser ud i verdensrummet og møder dér et væsen der er som det selv –bare langt bedre. Hvad sker der med et menneske, der erkender sin egen eksistentielle utilstrækkelighed? Et blik ind i en mulig fremtid.

En dag uden sol: En morgen er det Guds ansigt, der stiger op af havet i stedet for solen. Gud er kommet for at udslette menneskets tvivl og en gang for alle slå sit budskab fast. Men i en verden domineret af politikere og almindelige mennesker er det sværere end man umiddelbart skulle tro.

Advertisements

%d bloggers like this: